Skip to main content

Forkølelse og influenza

Kvinde ved computer med hovedpine

Forkølelse og influenza

Forkølelse og influenza er de to af de mest udbredte virusinfektioner i Danmark. Særligt i efterårs- og vintermånederne er befolkningen plaget af de to infektioner.

Alle kender symptomerne. Halsen gør ondt, du har let feber, næsen løber og stopper til efter et par dage og følges af hosten. Så har forkølelsen indfundet sig, som den gør hos mange. Forkølelse er en virussygdom, der rammer folk i alle aldre. Næsten alle danskere rammes hvert år af forkølelse en eller flere gange. Voksne kan typisk få 2-4 forkølelser om året. Fra man bliver smittet til man bliver syg går der typisk to til tre døgn, og symptomerne ved forkølelse er ofte værst i begyndelsen. Forkølelsen varer som regel ½-1 uge.

Forkølelse og influenza kan ind i mellem ramme samtidigt, og har visse ligheder, når det gælder symptomer og smitteveje.

Ligheder og forskelle

Influenza smitter som forkølelse via små dråber fra nys og hoste, og kan også overføres ved direkte kontakt mellem mennesker såsom håndtryk og kys. Selv om symptomerne kan forveksles, er der nogle tydelige forskelle.

Når du rammes af influenza, får du ofte højere feber end med forkølelse, omkring 38-40 grader, du kan få hovedpine og det er også et typisk symptom at få muskel- og ledsmerter. Der kan sommetider også følge tør hoste og lette smerter, når du synker og du kan også opleve mangel på appetit. En influenzavirus varer typisk mellem tre og fem dage, men der følger ofte en periode med træthed efter virussen.

Sådan kan du forsøge at undgå at blive smittet

Forkølelse og influenza kan være svære at undgå, særligt i den periode, hvor det er sæson for virus. Men der er forskellige forholdsregler du kan tage, hvis du vil forsøge at undgå at blive smittet eller er blevet smittet, og vil undgå at smitte andre.

Luftvejsinfektioner, som både forkølelse og influenza er, smitter ved dråbeoverførsel og berøring. Og derfor kan disse råd være gode at følge for at undgå at blive smittet og at smitte andre:

  • Undgå kontakt med mennesker, som du ved er smittet

  • Bliv hjemme, hvis du er syg

  • Lad være at hoste og nyse i din håndflade. Brug et engangslommetørklæde eller host og nys i dit ærme

  • Vask ofte hænder eller brug håndsprit. Særligt hvis du har hostet, nyst eller pudset næse

  • Undgå at røre dig i øjne, næse eller mund uden at vaske hænder først

  • Sørg for hyppig rengøring af fælles ting og overflader i hjemmet

Det er også en god idé at sørge for, at immunforsvaret er i top, hvis man, på trods af forholdsreglerne, alligevel skulle blive udsat for virus.

Her har du nogle gode råd, som kan være med ti at styrke immunforsvaret:

  1. Det er vigtigt at du bevæger dig. Motion kan være med til at styrke immunforsvaret.

  2. Det er vigtigt at du får søvn nok. Du skal sove syv timer eller mere hver nat.

  3. Det er vigtigt at spise sund og varieret kost så du får vitaminer og mineraler. Det kan styrke immunforsvaret.

  4. Det er en god idé at stoppe med at ryge. Rygning gør dit immunforsvar svagere, og kan lettere at blive smittet med en virus.

Skal jeg søge læge?

Hvis du får influenza og normalt er rask, behøver du som udgangspunkt ikke at søge læge. Man er du i en risikogruppe, meget alment påvirket eller får åndenød, bør du kontakte en læge.

Det samme gælder, hvis feberen varer mere end fem dage. Det kan være et tegn på yderligere komplikationer, og derfor bør du tilses af en læge.

Råd til lindring af forkølelse

Der er ikke nogen direkte kur mod virusinfektioner som forkølelse. Men hvis du bliver du ramt af forkølelse er der en række gode råd, du kan følge for at komme lettere gennem sygdommen.

Det er en god idé at drikke meget væske. Det forebygger at man kommer i væskeunderskud. Det kan også anbefales at få sovet og hvile sig, og så er det en god idé ikke at blive afkølet. Er du stoppet i næsen kan du med fordel lægge en stor pude under hovedet, da det kan hjælpe på at få luft gennem næsen, når du skal sove. Hvis du har irritationer i halsen, kan det lindre at drikke varme drikke som for eksempel te.

Når du bliver forkølet, kan du nogle gange få feber, hovedpine og smerter i musklerne. Det er en god idé at huske at drikke mere vand for at undgå dehydrering. Du behøver ikke nødvendigvis behandle din feber, men hvis feberen generer dig, eller hvis du lider af muskelsmerter eller hovedpine, kan du lindre det med smertestillende medicin, såsom for eksempel Ipren®.

Brug af Ipren®

Ipren® er et smertestillende håndkøbslægemiddel, der indeholder ibuprofen. Ipren® virker febernedsættende, og kan lindre milde til moderate smerter i muskler og led samt feber og smerte ved forkølelse. To Ipren tabletter (400mg) begynder at virke inden for 30 minutter og kan virke i op til 8 timer. Du må kun tage smertestillende tabletter i en kort periode uden at kontakte en læge. Bivirkninger kan minimeres ved at anvende den laveste effektive dosis og korteste effektive behandlingstid til at kontrollere symptomerne. Ipren® kan bruges af voksne og børn over 12 år. Læs altid indlægssedlen grundigt inden brug af Ipren®.

Relaterede produkter