Råd til dig, der lider af migræne
Råd til dig, der lider af migræne
Migræne er den tredje største sygdom i Danmark og den mest udbredte hovedpinesygdom. 500.000 danskere lider af migræne.
Migræne er en hovedpinesygdom, der ikke kun rammer som voldsom hovedpine, men i mange tilfælde også kan give følgesymptomer som kvalme og opkast.
Migræne rammer dobbelt så mange kvinder som mænd og fortrinsvis i den erhvervsaktive alder. Blandt kvinder bliver en ud af syv ramt årligt, mens tallet for mænd er en ud af 15. De, der lider af migræne, får det typisk første gang som unge voksne.
Dunkende fornemmelse i den ene side af hovedet
Bliver du ramt af kraftig hovedpine kan det være svært at skelne mellem migræne og spændingshovedpine. Ikke mindst fordi mange, der lider af spændingshovedpine, også lider af migræne. Men migrænen har nogle typiske kendetegn, du skal være opmærksom på. Migrænen sidder typisk i den ene side af hovedet som en dunkende eller pulserende smerte, og den kommer oftest som anfald, der kan vare fire til 72 timer.
Med migrænen kan følgesymptomer som kvalme, opkast og overfølsomhed over for lys og lyde opstå.
Migræne med og uden aura
Nogle gange kan migræne give syns-, føle- og taleforstyrrelser. Den type kaldes migræne med aura og rammer en tredjedel af alle med migræne. Aura viser sig som blinkende lys, sorte pletter for øjnene eller zikzak-linjer i synsfelterne.
Hvis du får aura, udvikler det sig for det meste i løbet af 5 til 20 minutter og varer under 60 minutter. Det bliver næsten umiddelbart efter fulgt af hovedpine.
Hvorfor får du migræne?
Der er ikke en konkret viden om, hvorfor migræne opstår. Til gengæld er der en række kendte triggere af migræne:
De kendte triggere inkluderer:
Stress
Træthed
Psykisk belastning
Hormonelle forandringer (f.eks. ved brug af p-piller, menstruationscyklus eller ved graviditet*)
Særlige fødevarer og nydelsesmidler (f.eks. chokolade, alkohol, fødevarer med højt indhold af nitrit)
Ændringer i dine rutiner
Ved at kende det, der kan sætte migrænen i gang hos dig, har du mulighed for at minimere risikoen for anfald. Derfor er det en god idé at have en ”migræne-dagbog”, hvor du noterer omstændighederne ved dine migræneanfald. På den måde kan du følge, om der er gentagne faktorer, som kan være årsagen til migræneanfaldet og dermed forsøge at undgå disse faktorer.
Ro og smertestillende tabletter kan hjælpe til med at lindre smerten
Selv om du kender dine triggere for migræne, kan du stadig blive ramt. Når dette sker, er der forskellige muligheder for at lindre anfaldet:
Afslapning og ro
Det kan hjælpe at lægge sig og slappe af i et mørkt og stille rum
Smertestillende medicin
Der er god dokumentation for at smertestillende medicin har en effekt på migræne. Det kan være håndkøbsmedicin som Ipren® eller særlig migrænemedicin på recept.
Brug af Ipren®
Ipren® kan lindre migræne. For at opnå en langvarig effekt, skal du tage to tabletter samtidig*
Ipren begynder at virke inden for 30 min og virker i op til 8 timer**. Du må kun tage smertestillende tabletter i en kort periode uden at kontakte en læge.